Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърдения, че

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърдения, че
Коментари Харесай

Турция разследва дали Русия краде украинско жито

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара проверява изказвания, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да разреши такова зърно да бъде докарано в Турция, цитира думите му Ройтерс.

Посланикът на Киев в Анкара каза при започване на юни, че турските купувачи са измежду тези, които получават зърно, което Русия е откраднала от Украйна, като добави, че е потърсил помощта на Турция за идентифициране и залавяне на лица, виновни за хипотетичните колета. Русия преди този момент отхвърли обвиняванията, че е откраднала украинско зърно.

" Ние одобряваме всяко изказване съществено и го проверяваме съществено. Всеки път уведомяваме украинската страна за резултата ", сподели Чавушоглу на взаимна конференция с английския външен министър Лиз Тръс в Анкара.

Русия и Украйна обезпечават близо една трета от международните доставки на пшеница, до момента в който Русия също по този начин изнася и доста торове, а Украйна царевица и слънчогледово масло. Но доставките на украински зърно от черноморските пристанища са блокирани след нахлуването на Русия, като се допуска, че към 20 милиона тона зърно не може да бъдат изнесени.

Чавушоглу сподели, че Турция ще се опълчи на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други артикули и да ги продава нелегитимно на интернационалните пазари. " Ние няма да позволим тези артикули да идват при нас ", сподели той.

Военна делегация на Турция пътува за Русия тази седмица, с цел да разиска възможен безвреден морски кулоар в Черно море за експорт на украинско зърно, оповестяват източници от турското президентство.

През идващите седмици в Истанбул ще се организира четиристранна среща сред Турция, Украйна, Русия и Организация на обединените нации, евентуално с присъединяване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, разкри " Ройтерс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР